Go to Top

Участие на ПГСАГ „П.Пенев­­­ – Русе в конкурс за руска поезия „Пусть всегда будет солнце“

    Участие на ПГСАГ „П.Пенев­­­  – Русе в конкурс за руска поезия „Пусть всегда будет солнце“
За трета поредна година Русе е домакин на Фестивала  за руска поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце”. Фестивалът е с конкурсен характер и се провежда в два раздела : поезия и песен. Целите  на събитието са популяризиране на руската поезия, песен и танц, приобщаване на младите хора към богатството на руската култура и създаване на интерес към изучаване на руски език.
Със заповед № РД 09 – 1358/ 28.09.2015г. на Министерството на образованието и науката Фестивалът е включен в Националния календар за извънучилищни дейности за учебната 2015–2016г. под № 37, направление „Изкуство”, като изява с национално значение.
На 12 май от 17.00 ч.  в Регионална библиотека „Любен Каравелов” се проведе  конкурсът за поезия.  Ученици от ПГСАГ „П.Пенев­­­  – Русе за първи път участваха  в    трета  възрастова група:IX- XII клас  с индивидуално рецитиране на руска класическа поезия  – стихотворения на А.С.Пушкин  с продължителност до 5 мин. Те премериха сили с ученици, обучаващи се на руски език дълго време. В ПГСАГ „П.Пенев­­­  – Русе ІІ Чужд език – Руски език  се изучава само две години, но   нашите участници достойно представиха училището с изразителното си  и вдъхновено изпълнение.
Жури оцени участниците в отделните жанрове, отчитайки възрастовата група, подбор на репертоара, сложност на изпълнението, сценична реализация, костюм, общо художествено въздействие.
На всеки участник в областния етап на Фестивала се връчи похвален лист.
Похвален лист получиха Йоана, Никол, Силвия, Диана и Цветелина от 9“д“клас, както и Михаел, Неджми, Антонио,  Георги, Адреина  и Ебру от 9 „г“ клас и Йозлем от 10 „д“клас.
На отличените изпълнители в областния етап се връчи  грамота.
Ебру от 9 „г“ клас получи грамота за най –добро изпълнение на стихотворението „Белеет парус  одинокий“ от М.Ю.Лермонтов.

za saita DSC03797Гордеем се с постиженията на нашите възпитаници.
Надяваме се, че подобен род участия ще станат често явление в училищния живот на учениците от ПГСАГ „П.Пенев­­­  – Русе.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *