Go to Top

Национално състезание „Най-добър млад керамик“

В Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“ – гр. Русе от 22-24 март 2019 г. се проведе националния кръг от състезанието организирано от МОН „Най-добър млад керамик“. В него участваха четири отбора от професионални гимназии в страната, където този вековен занаят – керамик, все още се поддържа „жив“ благодарение на ентусиазма на шепа учители и на техния труд с талантливите деца, които са нашето бъдеще.
Темата на състезанието „Динамика и ритъм“ провокира творческата им фантазия и се превъплъти в прекрасни керамични пластики, по която твориха, работиха и се състезаваха.
Най-талантливите ученици се оказаха от ПГСАГ „Пеньо Пенев“-Русе, защото журито, с членове от Националната художествена академия, присъди:
Първо отборно място на: Ния Фенг, Борислава Борисова и Сонер Хакъ от нашата гимназия, на второ място – отборът от гимназията в гр. Нови пазар, а на трето – от гр. Шумен.
Медал и първо място за индивидуална керамична пластика бе присъдена на Ния Фенг.
Щастлива съм и се гордея с нашите талантливи ученици и колеги, школата по керамика и дизайн, която създадохме в ПГСАГ „Пеньо Пенев“, и в която се обучават даровити деца.
Нека красотата бъде и пребъде да се радваме заедно на успеха им!