Go to Top

„Щастието – семпло решение за сложни проблеми“

За учителите на деца на възраст 13-17 години, които искат да подобрят социалните и емоционалните умения на своите ученици, както и да повишат нивото им на щастие в класната стая, имаме добра новина.
Нашият наръчник „Най-добрите практики, насочени към Щастието в класната стая“ вече е наличен на български и английски език на сайта на проекта “Happiness – simple solution for complex problems“, съфинансиран по програма Еразъм+ на ЕС. Линк към сайта тук: https://happiness.edukopro.com/#1654678548206-4557ab37-b11f
Ето накратко какво можете да намерите в него и за какво може да Ви бъде полезен.
287963813_5174967859252747_6772588555401440772_n
Наръчникът включва 33 добри практики от различни Европейски държави, основани на четири съществуващи подхода за стимулиране на щастие: позитивна психология, нагласа за растеж, стимулиране на упоритостта и социално метапознание. За всяка практика има описание какво представлява, как да се изпълнява стъпка по стъпка, какви са ползите за учениците от нейното прилагане, както и какви допълнителни умения могат да бъдат развити чрез нея. Наръчникът завършва с полезен речник на всички използвани термини в него.
Екипът на учебния център към „Рагина“ ООД Ви пожелава щастие по пътя на преподаването му!

На 14 и 15.01.2022г. в ПГСАГ „ Пеньо Пенев“ гр. Русе ,България, се състоя първата международна среща по проект 2021-1-BG01-KA220-SCH-000031568 Happiness – simple solution to complex problems „Щастието – семпло решение за сложни проблеми“ по програмата Еразъм +  на ЕС.

Партньори по проекта са няколко европейски държави – Словения, Словакия, Полша, Босна и Херцеговина, Испания и България.

В проекта е заложена визията за щастието като основа за пълноценен живот, с основни цели –подобряване на качеството на живот на учениците в средното образование.
Учениците получават одобрена от държавата академична подкрепа като част от задължителното средно образование, но недостатъчно допълнителни  обучения, които да отговорят на техните социални и емоционални нужди.
Целевата група по проекта са ученици от 13 до 17 години, както и техните преподаватели.
Понякога търсенето на по-добър емоционален климат в училище влиза в конфликт с образователните стандарти. Прекаленото съсредоточаване върху постигането на високи академични резултати, неоправдано високите изисквания и режимът на постоянни проверки на знанията могат да повлияят отрицателно на начина, по който учениците се чувстват. Проектът цели положителното въздействие върху информираността на учителите относно важността на щастието на учениците.
Проучванията показват, че учителите не отделят необходимото внимание на уменията за общуване на учениците, поради различни причини. Оказва се обаче ,че усилията в посока изграждането на социални и емоционални умения, оказват положителен ефект върху постигането на по-добри академични резултати, както и подобряват качеството на живот на учениците.

В проекта се предвижда :

Изработване на  наръчник, съдържащ съществуващите на ниво ЕС добри практики за подобряване качеството на живот и постигането на щастие;
Изработване на  учебно съдържание за изграждането на добри социални и емоционални умения;
Изработване на тренировъчен инструментариум за учителите;
Провеждане на практическо обучение в училище;
Създаване на иновативен и достъпен е-ресурс за обучение по темата на проекта.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *