Go to Top

С тържествен концерт бе отбелязана 65 годишнината на ПГСАГ „Пеньо Пенев“ в Русе

Тържествен концерт отбеляза 65 годишнината на ПГСАГ Пеньо Пенев

Тържествен концерт отбеляза 65 годишнината на ПГСАГ Пеньо Пенев

С тържествен концерт бе отбелязана 65 годишнината на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“ в Русе. Русенска опера бе изпълнена с възпитаници и учители от различни възрасти, дошли да споделят радостта и отбележат заедно юбилейната годишнина. Внасянето на знамената в залата и химна на Република България изправи всички на крака. После за прекрасният свят на съзиданието гимназисти разказаха легендата за Майстор Манол и рецитираха стихове на патрона на гимназията поетът – строител Пеньо Пенев

Настоящите възпитаници на гимназията и дошлите гости бяха поздравени от директора и инж. Камелия Денчева. Тя обърна внимание, че благодарение на съвместните творчески умения екипът и и учениците от гимназията са успели да реконструират и оборудват единственият училищен фитнес център в Русе. В гимназията функционира и е организиран Център за обучение на възрастни, лицензиран към Националната агенция за професионално обучение и образование по 10 професии и 15 специалности. В скоро време ще бъдат отворени и две компютърни зали, благодарение на спечелен проект към МОН. Отново по проект, гимназистите облагородиха алеята пред училището, като поставиха две пластики по техни проекти и изработени от самите тях с екологична насоченост.

Мултимедия върна присъстващите в исторически план към началото. Тържеството продължи с концертна програма.

През 1948 г. в Русе се създава Школа за строителни науки. През 1951 г. структурата се преименува в „Строителна школа № 5“ със статут на ПТУ по сградостроителство с двегодишен курс на обучение. През 1958 г. с труда на преподаватели и възпитаници започва изграждането на нова сграда за училището. През учебната 1962/63 г. за пръв път са приети ученици в техникумска паралелка с четиригодишен курс на обучение по специалността „Архитектура и строителство“. Тогава се открива и новопостроената сграда, отначало на три етажа, а по-късно тя се достроява с още един етаж. През 1969/1973 г. се строи нов учебен корпус. През 1992/93 г. се откриват паралелки със засилено чуждоезиково обучение с прием след седми клас. През 2000 г. се създава училищното настоятелство. През 2002/2003 г. техникумът се преименува в Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия. В момента в училището се обучават 350 ученици. Сред известните бивши възпитаници на училището са редица архитекти, инженери, преподаватели, настоящи и бивши управляващи на Русе и региона.

Галерия снимки

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *