Go to Top

21 Септември- европейски ден без жертви на пътя

Всеки ден милиони хора излизат от дома си и се качват в личния си автомобил или градския транспорт. Колите стават все по-бързи, времето – все по-скъпо. И често пъти дори не се замисляме когато натискаме педала на газта, предприемаме рискована маневра за изпреварване, бързаме да пресечем улицата и най-лошото сядаме зад волана след употребата на алкохол. И някои плащат цената на нашата самоувереност и безразсъдност. Миг невнимание, скърцане на спирачки, свистене на гуми – тяло на пътя или смачкани до неузнаваемост  ламарини. Почернени семейства. И нашето училище не бе подминато от трагедиите на пътя. През последните 7 години петима ученици  на ПГСАГ ,, Пеньо Пенев’’ станаха жертви на пътно – траспортни произшевствия. За щастие някои от тях без фатални последици, но двама нямаха този късмет. Первин и Мертан не завършиха училище, не отидоха на абитуриетски бал. Те завинаги останаха на 15 и на 17 години. Ето я и черната хроника:

Декември 2010 на пешеходните пътеки пред училище само за два дена са блъснати две ученички

– деветокласничката Первин Айнур от с.Звънарци излиза от общежитието и отива до магазина отсреща. Пресича на пешеходната пътека. Колите в двете ленти спират, но в третата – не. Первин и лекарите от Русенската болница не успяха да се преборят за живота. Тежката черепно- мозъчна травма се оказа фатална. И Первин не се събуди

– Дванадесетокласничката Хюлия от с.Смирненски бе блъсната от кола на пешеходната пътека пред училище пред очите на своите съученици и учители за щастие се размина само със сътресение на мозъка.

– Есента на 2011 година. Началато на учебната година. Петък следобяд единадесетокласниците Нина и Мержан се прибират у дома в Ценово. Кара ги познат студент. Вместо у дома обаче, двамата се озовават в болница – Нина, която е ползвала колана в колата, е с травма, заради която е в гипсово корито, но Мержан поема тежестта на удара и получава лицево-черепна травма. Следват месеци рехабилитация.

– 1 май 2014 година. Мертан и приятелят му Емре празнуват. И след употреба на алкохол се качват в колата. Но не стигат там, където са тръгнали. Мертан остана завинаги на 17 години.

Всички ние още в 11 клас бързаме да вземем книжка, но дали сме готови да излезем на пътя като водачи на мощни автомобили? Учениците от ПГСАГ ,, Пеньо Пенев’’ призовават:

КАРАЙТЕ РАЗУМНО!

СПАЗВАЙТЕ ПРАВИЛАТА!

ПАЗЕТЕ ЖИТОТА – ТОЙ Е БЕЗЦЕНЕН!!

Ученическият съвет към ПГСАГ „П. Пенев”

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *