Go to Top

ПАТРОННИЯТ ПРАЗНИК НА ПГСАГ „ПЕНЬО ПЕНЕВ” – РУСЕ, В ЗАЛА „ЕВРОПА”

На 23.06.2017 година Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев” тържествено отбеляза своя патронен празник в зала „Европа”, Доходно здание.
Празничният концерт бе открит под звуците на „Радецки” и химна на Република България, съпровождащи внасянето на знамето на гимназията и на националния трикольор.
Поздравителното слово на директора на училището, инж. Камелия Денчева, бе посветено на успехите на ПГСАГ „Пеньо Пенев” и предизвикателствата, които вдъхновяват  и провокират таланта и волята на учениците и учителите. Отличникът на випуск 2017 година, Виктория Денчева, получи лично от директора своята диплома и първата в историята на гимназията новоучредена награда „Училищна звезда”. Под аплодисментите на присъстващите зрелостничката благодари на учителите, директора и Училищното настоятелство за положените грижи и оказаната подкрепа през изминалите четири години. „Благодарение на Вас съм това, което съм сега!”, сподели със затрогваща искреност Виктория.
По традиция инж. Валерий Матеев, председател на Училищното настоятелство „XXI век”, връчи награди на изявените ученици. Парични награди бяха дадени на В. Денчева от XII Д клас, С. Асенова от XI А клас и Б. Великова от X Д клас. Материални награди получиха достойно представилите се участници в Деветата панорама на професионалното образование, Пловдив, 2017 година. В категорията „Най –добър млад керамик” индивидуално бе отличена Цв. Илиева от X Д клас, а С. Асенова и К. Димитров  от XI А клас – съответно в категорията „Най – добър млад строител”. Наградени бяха Кр. Константинов и В. Денчева от XII Д клас, Пр. Пенев и Цв. Илиева от X Д клас, както и Ния Фенг IX Д клас, които отборно заемат първо място в Националното състезание „Най – добър млад керамик”. Поощрени бяха и постиженията на „юнаците” от новосформирания училищен отбор Млад огнеборец.
Получени бяха Поздравителни адреси от Пламен Стоилов, кмет на община Русе, от  Красимира Николаева, директор на  Общинския Младежки дом (ОМД) – Русе, и от Надя Денева, директор на Дома за възрастни с деменция „Приста”. Сред официалните гости бе деканът на Машинно-технологичния факултет при РУ „Ангел Кънчев”, проф. д-р инж. Бранко Сотиров, който поздрави учениците и педагогическия колектив на ПГСАГ „Пеньо Пенев”. Инж. Севдалин Петров, председател на Областното представителство на Камарата на строителите в България – Русе, не само поднесе своите благопожелания за здраве и успех, но връчи и парични награди на Толга Федаил от IX А клас и на Павел Чонев от XI А клас, ученици от специалност Строителство и архитектура.
Празникът продължи с богата литературно – музикална програма, чийто сценарист, режисьор и постановчик бе госпожа Кремена Попова, старши учител по български език и литература в гимназията. Стиховете на Пеньо Пенев, патрон на училището, изпълнени от Симона и Даниел от XI И клас, Павел и Гюлджан от XI А клас и Николай и Мирослав от IX Г клас напомниха на присъстващите за простите човешки радости и морални ценности. Истинска наслада доставиха грациозниият танц „Египетски крила”, динамичният „Балканиерос” и кръшният „Преобличане” („Урок по ръченица”), изпълнени от Крисия от IX Д клас и Деница от X Д клас. Хасан от  IX А клас за пореден път трогна сърцата на присъстващите с майсторското си изпълнение на народната песен „Мари Гано, Ганке”. Искрен смях предизвика скечът на Емил от XI Д клас и Борис от X А клас, които ни „научиха” „Как да изтеглим кредит от Банка …”, с което демонстрираха завиден комичен талант.
Талантливите танцьори и изпълнители от Общинския Младежки дом (ОМД) – Русе, и Вокалното студио за поп и джаз „Икономов” обогатиха празничната атмосфера в красивата зала „Европа”.
След затрогващата художествената „изповед” на уста Кольо Фичето, водещият Мирослав обяви края на празничния концерт и пожела ползотворна работа и незабравими мигове на заминаващите за град Керпен, Германия, и град Болоня, Италия, ученици, участници в проектите за мобилност на обучаеми.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *